2012. szeptember 30., vasárnap

A NÉPMESE NAPJA

Ma, szeptember 30-án van a NÉPMESE NAPJA és Benedek Elek születésnapja. A  szép  és jeles napot  Benedek Elek meséinek felhasználásával kerti játékokkal ünnepeltük. A NAGY MESEMONDÓ emlékére készült kisfilmet szeretettel ajánljuk minden meseszerető  figyelmébe. A zeni aláfestést a felnőtteknek küldjük. Kívánjuk, hogy a hallgatók merítsenek erőt és hitet ELEK APÓ gondolataiból.



2012. szeptember 13., csütörtök

EZÜSTNAPOK

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK
2012.október 1-7.
Időskorban is aktívan, találkozzunk a könyvtárban! 

2012 őszén  ismét csatlakozunk az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK rendezvénysorozathoz. Idén az aktív 60 felettiek kerülnek a rendezvények középpontjába. A téma közel áll szívünkhöz, mert olvasóink 15 %-a  a szépkorúak táborába tartozik. Több apró dologgal készülünk az EZÜSTNAPOK-ra. Reméljük, hogy 60-on innen és túl is lesznek játszótársaink. A programokat egy bölcs gondolattal ajánljuk valamennyi olvasónk és ismerősünk  figyelmébe.

"Ne csak éveket adj az életedhez, hanem vigyél életet az évekbe."

E Z Ü S T N A P O K   

     

EZÜSTLÁNC
Kedves Nagyszülő!
Melyik az a könyv, amely nélkül nem engedné elmúlni unokája gyermekkorát? Kérjük, írja fel az Ön által fontosnak tartott könyv címét és illessze be a gyerekeknek szánt ezüstláncba! A program végén a láncszemeken önök által javasolt könyveket összegyűjtjük, és átadjuk a gyerekeknek.



EZÜSTTÜNDÉR ÉS EZÜSTMANÓ DÍJ
Kedves Ifjú Olvasónk!
Szerezz egy kis örömöt nagyszüleidnek, és nevezd őket a könyvtár EZÜSTMANÓ és EZÜSTTÜNDÉR DÍJÁRA. Csak annyit kell tenned, hogy AZ ÉN NAGYMAMÁM.... vagy  AZ ÉN NAGYPAPÁM... címmel kerekítesz egy fogalmazást. Ha még nem tudsz írni, akkor a nagyszüleid bemutató rajznak is nagyon örülünk. A benevezett nagymamáknak kis ezüsttündért, a nagypapáknak ezüstmanót küldünk. 

EZÜST OLIMPIA 
Sokan követtük a  nyári olimpiai játékokat, szívesen emlékezünk a szép sikerekre.  Az Ezüstnapokon természetesen az ezüstérmesekhez kapcsolódik, 5 kérdésből álló KVÍZ játékunk. Az öttalálatos szelvények kitöltői, ezüsttollat kapnak ajándékba.

EZÜSTKERET
Kedves Barátunk!
Itt van az ősz, s egyre színesebb a kertünk. Ha szeretsz rajzolni, kérlek a könyvtárban található ezüstkeretes rajzlapra örökítsd meg a kertet vagy a neked tetsző növényt. A rajzot természetesen a szabadban kell elkészíteni. A legszebb ezüstkeretes rajzokat bemutatjuk és jutalmazzuk.

EZÜST-OLVASÓJEGY  
70 éven felüli olvasóink különleges ezüstolvasójegyet és tartót kapnak. A program idején hozzánk látogatók apróbb ajándékok ( illatpárna, idézettartó, könyvjelző) közül választhatnak.

EZÜSTNAPOK OLDAL
Új oldalt nyitunk blogunkon a 60-on túli olvasóinknak. Itt mutatjuk be a hét történéseit és a nyugdíjas olvasóink közül azokat, akik valamely területen aktívak, s tevékenységükben a könyvtár is segítségükre van.

2012. szeptember 10., hétfő

MESENAPOK



M E G H Í V Ó

Kedves kis királylányok, szegénylegények, meseszertő gyerekek és felnőttek, óvisok és iskolások szeretettel várunk benneteket  Benedek Elek, a nagy mesemondó  tiszteletére meghirdetett MESENAPOK rendezvénysorozat programjaira.

A megadott időpontokra várjuk a csoportok előzetes bejelentkezését. 
Tel.:322-224


P R O G R A M O K

HETEDHÉT MESEVÁR
2012. szeptember 18. és október 15. között.
Helyszín: A könyvtár kertje
Újból vándorútra hívunk benneteket, hogy a titokzatos vár kertéjében próbára tegyétek tudásotokat és segítsetek a bajba jutottakon. Nehéz próbák várnak rátok, de ne féljetek, mert a jó tettek jutalma, no meg a mesekönyvek segítségetekre lesznek. Várunk az elvarázsolt kastélyba, a tündérek rétjére, a boszorkánytanyára, a törpék házába, a mocsárerdőbe és a sárkányok barlangjába.

DIÓ-RIGÓ-MOGYORÓ, SZÜRETELNI JAJ, DE JÓ...
2012. október 1. és 26. között.
Helyszín: A könyvtár és a kert 
Minden fában tündér lakik. A mi öreg diófánk tündére szeretettel meghív benneteket játszani, énekelni, verset mondani, diót szüretelni. A játék után dióból egeret, csigát, hajót, teknősbékát készítünk. 
 

MESETARISZNYA
2012. november 15. és 20 között.
Helyszín: A könyvtár
Kíváncsiak vagytok, hogy mit rejt a könyvtár meglepetésekkel, mesékkel, bábokkal, játékokkal, könyvekkel teli mesetarisznyája? Gyertek el és nyissátok ki! Segítsetek, hogy a mesék szereplői életre keljenek és elmondják történetüket a könyvtári bábszínházban!



2012. szeptember 6., csütörtök

KŐTÁR A KÖNYVTÁRBAN



 Verba volant, scripta manen  = A szó elszáll, az írás megmarad. 
A máig sokat idézett  latin bölcsességet követve az Írásbeliség Világnapján (szeptember 8.) kedvet kaptunk  írásról, könyvekről, olvasásról szóló mondások kőre írására. Örülünk, ha valaki talál a bölcs gondolatok közt kedvére valót és azt magával viszi. A vállalkozó kedvűek példánkat követve kipróbálhatják a kőre írást, hogy  új idézettel gyarapítsák  „kőtárunkat”.


2012. szeptember 5., szerda

VIDD ÉS OLVASD!

EGY REMEK LEHETŐSÉG,  HOGY ÚJ OLVASNIVALÓHOZ JUSSON!

Nyáron sok ajándékkönyvet kaptunk olvasóinktól.  Egy részük állományunkat gazdagítja, a többit szeretnék tovább ajándékozni.
  

Szeptember 4-től  meghirdetjük,
„VIDD ÉS OLVASD!”
akciónkat.


Jöjjön el, nézzen szét kertünkben, ha talál olyan könyvet, ami felkeltette érdeklődését vigye és olvassa el! Érdemes böngészni, mert az is lehet, hogy most talál rá egy régen keresett könyvre.


2012. szeptember 3., hétfő

BOLDOG ÚJ TANÉVET!

Véget ért a nyár, elkezdődött az új tanév, sok kis olvasónkra új élmények várnak.  Virág, Anna, Hanna bölcsődések lettek. Péter és Marci óvodás, Áron első osztályos, Bori már középiskolás. Sajnos, nem tudunk mindenkit név szerint említeni, de mindnyájatoknak sok sikert és boldog új tanévet kívánunk. Néhány könyvünket  szeretettel ajánljuk óvodába indulóknak és  első osztályosainknak. (GYEREKBLOG)
Mindenkit várunk a kézműves műhelyünkbe is, könyvjelzőket és órarendet fogunk készíteni.