Könyves Ládika


 Kincsesládák manócskáknak
Csupa játék és felfedezés
Kedves Ovisok és Óvó nénik!

Szeretettel várjuk az óvodai csoportokat könyvtárunkba. A  személyes találkozók végén a beszélgetésünkhöz kapcsolódó   képeskönyvekkel, vidám játékokkal, bábokkal, feladatlapokkal tele "könyves ládikát" adunk át a gyerekeknek. A könyves ládikákat hét alkalommal lehet cserélni, a témák az évkör jeles napjaihoz,  a gyermekkultúra aktuális eseményeihez kapcsolódnak.

A ládikát  az óvodában  a gyerekekkel együtt  lehet kinyitni. A  meglepetések  között egy levelet is rejt a csomag, ez tartalmazza a  könyvekhez kapcsolódó feladatokat. A visszahozáskor a kicsik elmesélhetik, hogy a ládika segítségével milyen csodákat fedeztetek fel, milyen titkokat fejtettetek meg. A csoport által készített rajzokat, kézműves munkákat bemutatjuk a könyvtárunkban.

 Kankalin és Pipéter kincsesládái
    
Kankalin és Pipéter a könyvtárban
A két könyvtári manó bemutatja az István úti könyvtárat. Mesét mondanak, diafilmet néznek, közösen rajzolnak, „óriás” könyveket nézegetnek.
A kincses ládikában a gyerekek a két manó kedvenc meséit, fejtörőket, könyvjelzőket, rajzos feladatot beiratkozáshoz való adatlapokat találnak.

Kankalin, Pipéter és Áprilka, a húsvéti nyúl
A könyvtár két kis manója lelkesen készül a húsvétra. Megfigyelik a természet változásait, sorra veszik a virágzó fákat, virágokat, a húsvéthoz kötődő állatokat. Mondókákat tanulnak, kézműveskednek.

A foglalkozás végén a gyerekek megkapják a tavaszi versekkel, nyuszis mesékkel, húsvéti ötletekkel teli ládikát. 

 Felhasznált könyvek: A Hold kertje (H 75), Bogyó és Babóca könyvek, A katicabogár elveszett pöttyei, Tappancsmesék sorozat, Évszakok könyve (502 W73), Állatmesék 2. (A 43), Berg Judit: Tündér a biciklin (B 55) Miller: A kisvakond és a nyulakKönyvtári gyerkőcnap Kankalinnal és Pipéterrel
Szabadtéri játékok, ügyességi próbák a könyvtár kertjében,  szabadtéri rajzkiállítás, szélforgó készítése.
A könyvtári kincsesláda gyermeknapi ajándékokat rejt.

Kankalin és Pipéter világot lát
A két könyvtári manó izgalmas kalandozásra indul az őszi erdőben. Megfigyelik a természet változásait. Őszi termésekből kézműveskednek.
A kincses ládikában őszhöz kapcsolódó mesék, versek, kézműves ötletek vannak.

Kankalin és Pipéter Meseországban
A könyvtári manók a népmese napja (szeptember 30) alkalmából a magyar népmesék világába kalandoznak a gyerekekkel. A közösen kitalált mesében a legügyesebb kislányok királylányok, a legügyesebb fiúk királyfik lesznek.
A kincses ládában az ovisok magyar népmeséket, fejtörőket, rajzos feladatokat találnak.


Karácsonyi készülődés Kankalinnal és Pipéterrel
A manók a karácsonyi ünnepkör jeles napjairól mesélnek a gyerekeknek. Kinyitják az adventi naptár jeles napjainak ablakait, s ehhez kapcsolódó verseket, meséket, dalokat hallgatnak, diafilmeket néznek, karácsonyfa-díszeket helyeznek el a könyvtár kerti fenyőfáján.
A kincse ládába a karácsonyi történetet, egy papírból készített betlehemet, ajándékötleteket találnak a gyerekek.


Kankalin és Pipéter a jelmezbálban
A vidám farsangi összejövetelen a manók és a gyerekek eltemetik a telet, mesehősök jelmezébe bújnak, farsangi játékok között vetélkedők, közös éneklés és tombola van.
A kincses ládikában sokféle farsangi álarcot, farsangi verseket, meséket találnak a gyerekek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése