Nálunk történt

Április - Anyák napi készülődés


Március 14., szerda - Kézműves játszóház 

Készítettünk huszárcsákót, különleges kokárdákat, hajdíszeket, mozgatható huszárokat, lovacskát. Kiszíneztük a márciusi események főszereplőit. A nagyobbak  nemzeti totón, titkosíráson törték a fejüket. 
Június 25., szombat - Tündérnap
Bejegyezve: 2011. 06. 26.
Szent Iván éjszakáján  a mesék  manói és tündérei  meglátogattak minket.  A szivárványok hídján érkeztek, s az év legrövidebb éjszakáján a kis huncutok  azon mesterkedtek,  hogy meglepjenek minket. Napkeltekor elbújtak  virágos kertünkben, hogy minden jól lássanak.
A tündértalálkozóra érkező gyerekeknek először   a bújócskázó Boróka tündért, Tuja és Diófa manót, Margaréta, Estike, Borostyán, Sásika, Gyöngyvirág, Bazsarózsa, és Mácsonya tündért kellett megtalálni.  A tündérek postaládájába  bedobtuk a kívánságainkat, összegyűjtöttük az éjszaka folyamán elszóródott tündérport, szivárványhidat rajzoltunk, virágkoszorút fűztünk, kitöltöttük a tündéres és manós totót, tündér társasoztunk, szappanbuborékot fújtunk a könyvtári manókra,  készítettünk varázspálcát, tündérsapkát és virágtündérkéket.
Június 9., csütörtök
Nagyon örültünk, hogy sok érdeklődőt bevonzott a "Lelkem könyves titkai" program.  A "siker"  természetesen az Alkonyat Könyvklub tagjainak  is köszönhető, akik hetek óta töretlen lelkesedéssel  keresték a kiadó könyveit olvasó gyerekeket. Nagyon sok meghívót, e-mailt küldtek el.  Nagy volt az izgalom, hogy hányan lesznek kíváncsiak a klub első nyitott, nyilvános programjára.  Megérte a fáradozás, gyerekek mellett még érdeklődő  felnőttek is voltak. 

Kedves könyvklubosok! 
( Bianka, Nóri, Kitti, Timike)
Nagyon köszönjük a segítségeteket, máskor is számítunk rátok.

Ildikó miatt is izgultunk kicsit, Szegedről jött. Megérkezik időben? Megtalál minket? Kár volt parázni, mert pontban kettőkor betoppant, egy vékony, fiatalos, kedves, szőke hölgy. Micsoda időzítés, nemhiába sikeres könyvkiadó. Már csak annyi időnk volt, hogy Ádámot, az Alkonayt Könyvklub vezetőjét bemutattuk Ildikónak.  A szokásos rövid köszöntést követően Ildi szólt néhány szót a Könyvmolyképző Kiadóról.

A jelenlegi Könyvmoly elődje, a Jonatán Könyvmolyképző Kiadó 10 évvel ezelőtt jelent meg a könyvpiacon, igényes kivitelű, nagyobb részt kortárs, külföldi ifjúsági regényeket jelentettek meg. Az igazi nagy sikert az Alkonyat-saga kiadása hozta meg, s tette lehetővé, hogy a gyerekek és  a fiatal felnőtt olvasók számára jelentessenek meg  értékes könyveket, indítsanak sorozatokat.

A bemutató után elérkezett Ádám nagy pillanata,  ügyesen feltette a első kérdést, a többi már könnyen ment. Ildikó válaszaiból megtudtuk hogyan szerezte meg a kiadó az Alkonyat kiadásának jogát, miért nem Rakovszky Zsuzsa fordította a negyedik kötetet, milyen új könyvekkel jelent meg a kiadó az idei Könyvhéten, milyen sorozatokat indítottak, s azok kiknek szólnak, a magyar szerzők közül kiket adnak ki, vannak-e új felfedezettek, mi egy kézirat sorsa a kiadóban?  

Természetesen szóba került  az ifjúsági irodalomban divatba jött vámpír-jelenség is. "Számomra ezekben a könyvekben a vámpírság csak keret, ha úgy tetszik szimbólum. Az igazi mondanivaló az Alkonyat esetében az első szerelem szép és tiszta élménye. A történet szereplői teljesen átlagos fiatalok, aki komolyan vesznek olyan fontos értékeket, mint a hűség, a másik ember tisztelete, felelősség, vagy az önmegtartóztatás." - mondta a kiadó vezetője

Észre se vettük, s már elrepült az egy óra.  Elérkezett Ádám utolsó kérdése: Munkája során megismerkedett-e írókkal, érdekes, különleges emberekkel? Vendégünk ennek a kérdésnek különösen örült. "A munkám legszebb része, hogy alkalmam van nagyszerű emberekkel megismerkedni, írókkal és olvasókkal egyaránt. Nagyon fontosak számomra ezek a kapcsolatok, meglepő és megható a fiatalok érdeklődése is, és  az a szeret ami a kiadónkat övezi."

 Búcsúzóul átadtuk az Alkonyat Könyvklub jelképes ajándékát egy textilből készült almát (utalva a Jonatán névre, az Alkonyat első kötetének borítójára,  a könyvben szereplő idézetre és  klubunk farsangi játékára). Jó hangulatú délután volt, a kiadónak további könyvsikereket, olvasóinknak élményekkel teli olvasást kívánunk, amihez ajánljuk a blogunkon található könyvlistát, a Könyvmolyképző Kiadó könyveiről.
Április 30., szombat 
Anyák napi kézműveskedés Kankalin Műhelyében
Április 27., szerda
"Te meg Nap voltál, napkeltétől napnyugtáig ragyogtál" - anyák napi kézműves foglalkozás

A tavaszi szünet utáni első tanítási napon látogattak el könyvtárunkba a Vörösmarty Mihály Általános Iskola negyedikesei. A foglalkozást a minket legjobban érdeklő körkérdéssel kezdtük.  Kinek melyik a legkedvesebb könyve? Harry Pottert, a Lovas iskola köteteit, többen a Geronimo Stiltont, fantasy irodalmat , Darren Shant, Wilsont említették. Jó volt hallani, hogy a gyerekek már túl  vannak a néhány oldalas meséken,  hosszabb történeteket, ifjúsági regényeket olvasnak. Mindez  annak is köszönhető, hogy az iskolában minden nap szakítanak időt az egyéni olvasásra, a padban a tankönyvek mellett mindig van  szépirodalom is. Még a   kézműveskedés előtt mi is ajánlottunk  családi bonyodalmakról, azokat  csodásan megoldó, édesanyákról szóló irodalmat. Kedvcsináló gyanánt  egy-egy  vidám részlet el is  hangzott Nógrádi Gábor Anya csak egy van és Futova Jobb anyukát akarok könyvéből.
A kézműveskedést a köszöntőkártyák elkészítésével kezdtük. Az anyák napi versek közül mindenki  kiválaszthatta a  neki legjobban tetszőt. Folytatásként dekupázs technikával virág szívecskéket készítettünk. Még a fiúk is ügyesen boldogultak,  pillanatok alatt elkészültek az anyák napi ajándékok. Iskola után néhány gyerek visszajött, volt aki beiratkozott, volt aki az elmaradását rendezte, többeknek eszébe jutott kölcsönözni.


Április 21. és 22.
Húsvéti készülődés
Nagycsütörtökön Kankalin kézműves műhelye kiköltözött a kertbe. Gyönyörű időben, madárcsicsergés mellett többen is kedvet kaptak a kézműveskedésre. Nagy sikere volt a húsvéti asztaldíszeknek, a bátrabbak a nehezebb technikával készülő szatmári tojásdíszítéssel is megpróbálkoztak. A legkisebbek a homokozóban játszottak, nagy kedvvel gyűjtögették a kertben elrejtett nyulakat, húsvéti tojásokat, csibéket.


Péternek a homokozó a legérdekesebb

Egy elkóborolt csibe


Írókával készül a szatmári hímesÁprilis 12. és 13.
Kankalin, Pipéter és Áprilka, a húsvéti nyúl
Igazi áprilisi idő volt, amikor a Hétszínvirág Óvoda Búzavirág és Nefelejcs csoportja ellátogatott hozzánk. Kankalin, Pipéter és a nálunk vendégeskedő húsvéti nyúl, Áprilka már a kapuban várta a gyerekeket. A manók és a kicsik hamar összebarátkoztak. Együtt indultunk egy képzeletbeli kirándulásra. A napocskát egy mondókával csalogattuk elő. A kiránduláson összegyűjtöttük a tavasz legszebb virágait, madárhangversenyt rendeztünk, megnéztük az utunkba eső tanyán  tavasszal született kisállatokat. Áprilka a tojáspingáló nyuszikról mesélt, Kankalin megmutatta hogyan lehet a piros tojásokat megírni. Mindenki készített egy kedves, gyapjas kis bárányt,  hazafelé jövet jól  megtáncoltattuk őket.

A manók a búcsúzáskor átadták a könyvtári kincsesládákat. A gyerekek megígérték, hogy cserébe sok, szép tavaszi rajzot küldenek.
IDE VÁRJUK A TAVASZI RAJZAITOKAT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése